De rol van Waterstof

Waterstof – H2

Waterstofproductie

De verwachting is dat Groene waterstof een grote rol gaat spelen in de energievoorziening. Groene waterstof is waterstof die met groene (duurzame) energie geproduceerd wordt uit water. Hierbij wordt water (H2O) opgesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Dit veroorzaakt dus zowel in de productie als bij de verbranding – waar waterstof en zuurstof weer bij elkaar gevoegd worden- geen CO2– emissies.
Blauwe waterstof zal op korte termijn helpen om de waterstofeconomie te ontwikkelen en grote stappen te zetten in het verminderen van CO2-uitstoot. Het productieproces van blauwe waterstof is een proces dat over het algemeen koolwaterstoffen middels een chemische reactie omvormt tot waterstof. Hierbij komt CO2 vrij. Deze methode wordt bijvoorbeeld toegepast bij de productie van waterstof als grondstof voor de productie van kunstmest (ammoniak).
Productie van waterstofgas uit elektriciteit is momenteel alleen interessant als er een overschot is aan wind- of zonne-energie of waterkracht. Goedkope, massale productie met een duurzame oorsprong is een vereiste voor een gezonde waterstofeconomie.

Transport & opslag

Voor transport van waterstof is een betrouwbaar netwerk nodig. De Gasunie kan hierin een enorme stap zetten door gebruik te maken van de gasinfrastructuur die er al is. Het is goed te doen om al in 2030 een basis klaar te hebben voor transport en opslag van waterstof van en naar de grote industriële gebieden in Nederland en richting Hamburg en het Ruhrgebied. Door samen te werken, kan Gasunie een markt voor waterstof ontwikkelen. Al snel zal waterstof dan net zo betaalbaar zijn als duurzaam gas en duurzame stroom.

Distributie

Netbeheerders kunnen het huidige distributienet voor gas geschikt maken voor waterstof. Dit blijkt uit een onderzoek van Kiwa in opdracht van Netbeheer Nederland. Waterstof kan een alternatief zijn voor aardgas of groen gas in wijken waar warmtepompen of een warmtenet geen oplossing zijn. Of waterstof in Nederland werkelijk toekomst heeft, is nog onduidelijk. De netbeheerders staan ervoor open de mogelijkheden van waterstof samen met andere partijen, verder te onderzoeken.

Waterstof voor de energievoorziening

Alleen kijkend naar het gebruik van waterstof in de brandstofcel. De meest voorkomende brandstofcel is de PEM (Proton Exchange Membrane) brandstofcel. MTSA bouwt met behulp van deze cellen complete systemen.

Waterstof als grondstof

Voor de industrie gaat het verduurzamen en daarmee de transitie naar duurzame energievormen gepaard met grote investeringen. Elke fabriek is anders. Maar het doel van elke fabriek is hetzelfde: zo efficiënt mogelijk produceren tegen zo laag mogelijk kosten. Tot voor kort dienden procesverbeteringen vooral om de productie zo goed en goedkoop mogelijk te laten verlopen. Nu ligt de nadruk ook op processenverbeteringen in het kader van de energietransitie.

 

(info samengesteld uit het programma van een webinar over waterstof op 1 december 2020, aan de Universiteit Twente)